hit counters

miércoles, 3 de julio de 2019

Aeri - Sant Salvador de les Espases - Olesa de Montserrat



13/01/2018: Era una imatge buscada des de feia molt tenps, observar la Muntanya de Montserrat des d'una perspectiva única, tot creuant la Serra del Cairat i la Serra de l'Hospici!




Ens mourem pels límits de tres comarques: el sud del Bages, l'oest del Vallès Occidental i el nord del Baix Llobregat. I creuant tres municicpis, l'últim dels quals a Olesa de Montserrat on hi farem una volta pel poble!



Un recorregut lineal, unint dues estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per caminar poc més de 16km i acumular quasi 600m de desnivell tot passant per: fonts, dos cims, camps d'oliveres i el punt culminant a Sant Salvador de les Espases!








Sortida des de l'estació de l'Aeri de Montserrat (FGC)...



...amb l'aeri podem accedir al Monestir de Montserrat per la via més directa (també es pot per carretera, senders i amb el cremallera) però deixem aquesta opció per a una altre ocasió!



A l'esquerra el Cul de la Portadora i a la dreta l'Era de les Bruixes, cap a on ens dirigim!



Als peus de la Muntanya de Montserrat observem la Colònia industrial tèxtil de Can Gomis, fundada el 1891 pel manresà Francesc Gomis i Soler, del qual també en forma part l'església neoromànica de la Mare de Déu del Roser!



Església de la Santa Cova de Montserrat, és el lloc on segons una llegenda es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, el 880!



Després de caminar muntanya amunt per sender arribem per una pista al Coll de les Bruixes...



...les vistes se'n obren fins al Baix Llobregat, al fons de tot Esparreguera...



...i pocs metres més endavant ja observem el nostre obejctiu: Sant Salvador de les Espases! Darrera seu el Puig Cendrós i el Puig Ventós!



Puig de l'Hospici (518m), tot observant Vacarisses (Vallès Occidental) i al fons de tot a l'esquerra treu el nas La Mola...



...des d'aquest primer cim de la jornada ens adonem de l'atracció que genera Sant Salvador de les Espases, amb uns quants grups d'excursionistes que ja han arribat i altres a punt de fer-ho, nosaltres no tardarem tampoc, jaja!



Des del Collet de Sant Salvador donem un cop d'ull al Puig de l'Hospici, el cim on érem abans!



Deixem el sender principal i agafem aquest passadís entre cirerers i roures, seguim un tram de les Roques de l'Afrau...



...i ja som a Sant Salvador de les Espases, on novament recuperem una panoràmica privilegiada de la Muntanya de Montserrat!



A l'interior de Sant Salvador de les Espases hi ha un servei de bar, també funciona com a refugi...



...al costat mateix hi ha una ermita i uns metres més a baix la Cova de Sant Salvador...



...enreixada i amb una figura de la Mare de Déu de Montserrat!



De tornada a recuperar el sender principal ens saludem amb dos Miquelets, una associació cultural Fundada el desembre del 2005 que té per objectiu fer reviure i honorar; mitjançant grups de recreació històrica, els soldats, milicians i civils que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 van defensar les Constitucions, Drets, Llibertats i les Institucions dels catalans!



Arribem a una collada rocosa amb un oratori de ferro dedicat a Sant Bernat Menthon, patró dels excursionistes i dels alpinistes!



Havent passat pel Coll de l'Orpina i abans d'arribar al Pla del Fideuar, a la nostra dreta ja tenim a prop el Puig Cendrós!



Sembla evident que el terreny es va cremar, però...



...són cremes controlades amb els beneficis que detallen en aquest panell informatiu, i és que efectivament gestionar és mot complex, res a veure amb simplement plantar i deixar fer!



Ara sí ja som al Puig Cendrós (500m), on d'una tacada contemplem la Muntanya de Montserrat i...



...Sant Salvador de les Espases!



De baixada cap a Olesa de Montserrat tornem a trobar mostres d'una activitat agrícola passada abandonada, però no del tot...



...avui dia hi ha molt conreu de l'olivera, de fet l'Oli d'Olesa s'obté d'una varietat d'oliva anomenada Palomar o Olesana, conegut amb la marca Oulesa. Per saber com s'elabora recomenem que visiteu la pàgina web del Molí d'Oli!







Font de la Roureda, sense aigua!



Font de la Pallera, amb aigua i...



...amb un abeurador per animals, un detall important!



Camí del Fideuar a Olesa!



La Comunitat Minera Olesana és una Societat fundada l’any 1868 per un grup d’Olesans esperonats pel modernisme i per inquietuds sanitàries, al valorar que l’aigua era font de malalties, quan aquesta era extreta dels pous casolans en èpoques de sequera!



UEC (Unió Excursionista de Catalunya) d'Olesa!



Font d'en Roure



Plaça de les Fonts



Església Torre del Rellotge, que durant el segle XVIII i fins a inicis del segle XX va allotjar la presó d'Olesa!

No hay comentarios: