13/09/2019 a 20/09/2019: El setembre de 2019 vam viatjar fins a Espot per iniciar una travessa de d'alta muntanya pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici entre llacs, refugis, cims, fauna, boscos i sobretot un molt bon ambient on coneixem a gent extraordinària amb la qual compartim molt moments i inclús alguna de les etapes!
Quatre són les comarques catalanes que trepitjarem, començant pel Pallars Sobirà, seguint per la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà abans de tornar al punt d'inici.
Al final per causes meteorològiques vam tenir que fer una Carros de Foc "open", és a dir introduür en el nostre cas un parell de variacions que van afectar l'etapa 2 evitant el Refugi de Restanca i a l'etapa 6 no passant pel Refugi Ernest Mallafré, per tal d'evitar exposar-nos a tempestes amb forta probabilitat d'afectació recorregut-horari. No vam ser els únics es clar, altres excursionistes també van tenir que alterar els seus programes, però be igualment en un 85% o més vam fer la ruta original, els forats buïts es poden omplir en pròximes visites a la zona! Almenys sí que vam passar pels punts més emblemàtics com el Port de Ratera a la primera etapa i sobretot el Collet de Contraix a la tercera etapa!
REPORTATGES DE LES ETAPES
ESPOT: EL POBLE
A Espot vam arribar durant la tarda del dia 13/09/2019 i a la nit vam ser enlluernats per una espectacular lluna plena!
Església de Santa Llogaia
Indispensable visita a la Casa del Parc, gratuïta i amb tota la informació sobre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: hàbitats, relleu, geografia, paisatge, fauna,...molt didàctic!
Espot vist des del sender que comunica el poble amb el Refugi JM Blanc
Per sopar la primera nit, a Espot, ens vam decidir per un plat típic de la terra: la Escudella Pallaresa!
Ens vam allotjar a la Casa Colom, on hi vam fer dues nits, un lloc tranquil a la part alta del poble.
A destacar aquestes magnífiques cases empedrades, una autèntica obre de la construcció!
Els seus carrers alguns molt estrets i altres comunicants entre cases per un pont cobert, molt fotogènic!
I els gats, aquest tigrat com la meva estimada Lluna, sempre curiosos i exploradors, com nosaltres! jeje
ELS ESTANYS
Estany Cubeto
Estany de Colomina
Estany de Cotraix
Estany de Dellui
Estany de la Bassa
Estany de la Coveta
Estany de la Llastra
Estany de la Llosa de Davall i Estany de Ratera
Estany de la Munyidera, Estany dels Barbs i Estany Gran d'Amitges
Estany de Mar
Estany de Neriolo i Estany Tort
Estany de Saburó
Estany de Sant Maurici
Estany de Travessani
Estany de Trescuro
Estany del Cap de Port
Estany del Port de Caldes
Estany del Port de Ratera
Estany des Mangades, Estany des Monges i Estany de Travessani
Estany Eixerola
Estany Gran de Colieto
Estany Llong
Estany Negre de Peguera
Estany Negre de Ventosa i Calvell
Presa de l'Estany de Neriolo
Estany Tort de Peguera
Estany Trullo i Estany Tort de Peguera
Estanyets de Dellui
Lac Clòto de Baish
Lac de Baish
Lac de Naut i Lac deth Miei
Lac de Naut
BIODIVERSITAT
Isards (Rupicapra rupicapra)
Saltamartí Puntejat (Leptophyes punctatissima)
Trencalòs (Gypaetus barbatus)
Cercavores (Prunella collaris)
Cuereta Blanca (Motacilla alba)
Cuereta Torrenetera (Motacilla cinerea)
Bedoll (Betula pendula)
Pi Negre (Pinus uncinata)
Reig Bord (Amanita muscaria)
ELS REFUGIS
Refugi d'Amitges
Refugi de Colomèrs
Refugi de Colomina
Refugi de Saboredo
Refugi Estany Llong
Refugi Josep Maria Blanc
Refugi Ventosa i Calvell
Un altre tipus de refugi: de bon ús per si ens soprèn una tempesta...
...amb suficient espai per refugiar-se un grup de persones, i passat l'imprevist reemprendre la marxa i...
...gaudir del caliu d'un refugi guardat (Refugi Estany Llong)!
Aprovat MAJÚSCUL al menjar dels refugis, si be m'ha quedat clar que als francesos els agraden poc els cigrons! jeje
LES PERSONES
Vam pujar junts al Port de Caldes amb un grup de francesos, que vint anys abans ja van fer la Carros de Foc. El dia anterior també vam fer junts els últims 2km fins al Refugi de Colomèrs (ells venien del GR que fa la volta al Circ de Colomèrs i nosaltres del Refugi de Saboredo) on a 700m del mateix amb el refu a la vista vam creuar la presa sota els llums dels llamps, el so dels trons i la pedra de la tempesta; un final d'etapa "adrenalític"!
Tres excursionistes bascos amb els qui vam observar Isards durant la tarda des del Refugi Ventosa i Calvell, i l'endemà s'enfilaven a un ritme molt elevat perquè havien d'afrontar el Collet de Contraix i la Collada de Dellui en una sola etapa, nosaltres "només" teníem Contraix i fer nit al Refugi Estany Llong! jaja
Excursionistes madrilenys, catalans i un basc també amb els qui vam coïncidir en un parell o tres d'etapes on cadascú buscava el seu ritme però ens retrobàvem al refugi i al sopar intercanviàvem impressions, totes molt positives!
Quan estàs de ruta sol i fas un grup improvitzat deixes potser d'interactuar amb altres, aleshores quan per motius de programa de cadascú tornes a està sol és quan tornes a interactuar amb els altres, i això va passar amb aquests tres bons homes que gaudeixen de la jubilació tot caminant per la muntanya, en aquest cas vam fer junts la baixada del Refugi JM Blanc a Espot, però ja veníem compartint les dues etapes anteriors sense interactuar perquè ja teníem altres companys en aquell moment.
PD: Normal que recomanin fer sol el Camino de Santiago, perquè total sol sol estaràs poc a la que comences a interactuar amb altres persones.
I precisament aquesta fotografia me la va fer un dels tres veterans excursionistes amb els qui vam fer la última etapa de tornada a Espot: darrera meu l'Estany Tort de Peguera i el Refugi Josep Maria Blanc!
RAMADERIA
Ovelles: mare i fill/a ens regalen una bonica estampa, el veureu al vídeo de l'etapa 6, les dues a les portes d'Espot camí del corral.
I en alta muntanya ja res ens sorprèn d'elles, les vam veure creuant una congesta de neu a 2.800m a prop del Tuc de Molières, aquí les vam veure des del Refugi JM Blanc!
Vaques: l`anècdota aquí és que al Refugi Ventosa i Calvell hi havia un cartell amb un # per citar on hem vist les vaques els excursionistes i així els propietaris tenir notícies quasi diàries jeje, en el meu cas les vaig veure totes a tocar del refugi, no gaire distanciades per tan no va fer falta citar res. A la primera foto ja són unes altres vaques a la Collada de Saburó i al segona a l'Estany Gran de Colieto, a prop del refu!
METEOROLOGIA
Quan encara no és migdia i apareixen núvols amb una certa evolució vertical és per preocupar-se, i és que de Colomina a JM Blanc hi havia la previsió que a primeres hores de la tarda tempestes, i així va ser, les vam poder guadir des de la seguretat del refugi!
A punt per anar a sopar al Refugi Josep Maria Blanc i tots guadint d'un concert màgic i natural!
MUNTANYA
Collet de Contraix, el pas més emblemàtic i exigent de la Carros de Foc, no vam fer cap cim però sí ports i colls de muntanya molt elevats, aquest concretament situat a 2.750m, pròxim a la Punta Alta de Comalesbienes, un tres mil!
Merescut descans d'alt del Collet de Contraix, contemplant tot el que hem pujat, poca broma!
Collada de Dellui (2.577m), on també contemplem els seus estanys per on hem fet la pujada i al fons el Contraix que per on havíem passat el dia anterior!
Còth deth Tuc Gran de Sendrosa (2.451m), on observem que els núvols amenacen pluja, i efectivament així seria, descens a màxima velocitat!
Collada de Saburó (2.668m), on a d'alt ens esperaven un grup de vaques i ens creuàrem amb uns excursionistes que feien la Carros de Foc en sentit contrari!
Els Encantats reflectits en l'Estany de Sant Maurici, de fet estaven gravant un espot publicitari i tot!
Pas de l'Ós, una acensió molt forta però gens tècnica i molt curta!
Port de Ratera (2.549m)
Riu de Peguera biaxant del Refugi JM Blanc cap a Espot
Riu de Sant Nicolau arribant al Refugi Estany Llong
En aquesta ocasió hem trepitjat poc bosc perquè és una travessa d'alta muntanya i amb colls de muntanya molt alts i per sobre dels dos mil metres el bosc es redueix considerablament als Pirineus, tot i així bones panoràmiques dels boscos!
Planell de la Trapa
LA VALL FOSCA
Arribant al Refugi de Colomina som testimonis de la duresa de la Vall Fosca, i no parlem de natura ara sinó del factor humà; una senyora gran ens explica al refugi com moltes persones van perdre la vida sota unes condicions de feina inhumanes per treure profit d'un recurs que avui dia també està en disputa geogràficament a nivell mundial i on la Vall Fosca disposava d'un reserva important: l'aigua!
Es van construïr carrilets, salta a la vista, en un terreny d'alta muntanya on no cal explicar a l'hivern quines condicions hi ha!
Actualment encara es debat si recuperar les vies per a ús turístic i de memòria històrica com es fa amb les mines de la Val d'Aran o el mateix Telefèric de la Vall Fosca (des de l'Estany Gento que permet al visitant accedir amb més facilitat al Refugi Colomina, tot i que igualment s'ha de caminar una mica)!
No hay comentarios:
Publicar un comentario