hit counters

sábado, 21 de noviembre de 2020

Sant Aniol d'Aguja - Coves del Bisbe i dels Ermitons - Salt del Brull



8/07/2017: En l'anterior parlàvem de gorgs, avui també, i coves, salts, rieres i muntanya!



Ens desplacem a la Garrotxa, al municipi de Sales de Llierca



Una ruta molt variada amb forta pujada per anar a veure dues coves, i després remuntar la Riera de Sant Aniol fins al Salt del Brull!








Sortim des de l'aparcament que hi ha pròxim al poble de Sedernes i ja agafem la pista tot caminant suau amb els camps del poble al costat, on pasturen tranquils els animals!






Pujant a mà dreta trobem la desviació, indicada, a les dues coves, per tan a sumar desnivell!



La pujada cansa però té premi: un espectacular mosaic als nostres peus de Pedra Calcària, una roca sedimentària composta majoritàriament de calcita i que pot contenir petites dosis de minerals que en modifiquen el color i el grau de cohesió de la mateixa!



Cova del Bisbe, se'ns dubte la més espectacular, amb una entrada molt grossa que es va reduïnt considerablament als pocs metres d'entrar-hi! Des d'aquí guanyem unes vistes espectaculars i observem com molta gent segueix la pista tot anant a buscar els gorgs per fer-hi un bany!







Cova dels Ermitons, aleshores amb l'accés restringit per treballs d'investigació, molt més petita l'entrada respecta a l'anterior però igualment amb bones vistes i des d'on observem escaladors a la roca! Al vídeo veureu els ratpenats regalant-nos un espectacle de vol!






Com sempre en tota pujada la baixada posterior és el punt on s'ha de vigilar més on es posa el peu, però be tenim el suport de molts arbres que sembla vulguin que els abracem!


Molts són els punts d'interès que podem recórrer per la zona, avui però hanem direcció a Sant Aniol venint de Sadernes, però queda pendent pujar a la muntanya del Bassegoda, i a Oix ja hi vam està i en publicarem un reportatge "pròximament"!



Pont de Valentí, medieval, fou pas obligat per a: traginers, carboners i contrabandistes. Fou restaurat durant la dècada dels 80 del segle XX







Hostal de Ca la Bruta



Riera de Sant Aniol, una ruta on l'aigua és la protagonista i al vídeo veureu que el sender no només segueix el seu curs sinó que haurem de descalçar-nos per creuar-le en vàries ocasions!











Fauna marina




Reina Zebrada (Iphiclides podalirius)



Runes d'antigues construccions que segurament pertanyen a molins, com indica la seva proximitat amb la riera!


 

Gorga del Citró


Ja tenim a la vista Sant Aniol d'Aguja, creuem novament la riera pel pont i ja hi som!






Sant Aniol d'Aguja





Una associació local, Amics de Sant Aniol d'Aguja, està intentant rehabilitar l'antic Refugi de Sant Aniol, i de fet al tram final d'aproximació a ell hi ha uns cartells informatius amb sacs agraïnt l'esforç de tots aquells que poguin pujar part del material fins al lloc. Des del 2012 fins al 2017 (any d'aquesta excursió) els voluntaris han traginat unes 80 tones de material!! 





Gorg Fosc o Gorg Blau



De camí entre Sant Aniol d'Aguja i el Salt del Brull hi ha un parell de gorgs, com l'esmentat anteriorment Gorg Fosc o Gorg Blau, i segons si hi ha molta o poca aigua en aquest tram l'accés es torna impossible, molta precaució, ara ho entendreu...





...sense ser una lesió de molta gravetat, una persona va relliscar i es va fer un esguinç al turmell, amb un grau suficientment dolorós com por no poder recolzar el peu dret i encara menys caminar, com l'accés més pròxim per pista és lluny el 112 va enviar un helicòpter! De fet a la zona, no és casualitat, ja hi ha aquesta esplanada expressament perquè hi puguin aterrar mitjans aeris! Molt bona feina Bombers GRAE





Salt del Brull, una meravella de la naturalesa!

No hay comentarios: