hit counters

jueves, 7 de diciembre de 2023

Gran nevada i passeig per les Bordes de Bossòst



18 i 19 de gener 2023: Es va fer esperar molt el passat hivern però finalment durant la nit del 18 de gener va arribar la primera gran nevada de la temporada a Bossòst, el matí del dia 19 ens vam despertar envoltats de blanc!




Ens situem a l'extrem més occidental de Catalunya, a la Val d'Aran, en un dels últims pobles abans d'entrar en territori francès!




Des de Bossòst, i amb la gran nevada que ha caigut, realitzarem una breu caminada per les bordes més pròximes al poble, i des d'on gaudirem d'unes panoràmiques impressionants, tot envoltats per muntanyes que superen de llarg els 2.000m d'alçada!




Compaginarem senders amb pistes forestals i una carretera per realitzar aquesta breu ruta circular, que no per curta vol dir que no sigui menys intensa, ja que trepitjar bons tous de neu també requereix d'un esforç més dur del normal!










No va ser necessari fer "faroling", al vessant nord del Pirineu quan neva bé aquesta no s'amaga!











Ràpidament es van anar acumulant centímetres de neu, que això sí amb la sortida del sol s'anirien desfent a la mateixa velocitat!






PANORÀMIQUES DEL DIA 19 DE GENER DE 2023

















Rossinyol del Japó (Leiothrix lutea)



Pit-roig (Erithacus rubecula)


Merla d'Aigua (Cinclus cinclus)


Sit negre (Emberiza cia)




La ramaderia també hi és molt present i en dies com avui, sobretot qui té ovelles, toca treballar amb un dobles esforç!











Tot i que des de la distància els cavalls sembla que s'espavilin sense ajuda, al final no, òbviament també requereixen d'aliment suplementari!







Les Bordes de Bossòst, algunes molt ben conservades i d'altres en runes, són un patrimoni que esperem no es perdi mai!











Poques vegades, sinó la primera, podem observar una bauma i damunt un castell, quasi en runes però amb data, del segle XII i que bé per sort encara conserva algunes restes de la seva existència! 



Soala de Casteràs


Castèth dera Castèra




Sant Fabian e Sant Sebastian, de fet a Bossòst n'hi ha moltes, normal que per tan existeixi la Ruta de les Ermites, seran protagonistes en un pròxim reportatge! 




La neu quan ho cobreix tot de blanc fa màgia, i el truc és: fred + precipitacions!!















Eth Portihlon, un port de muntanya, un eix importantíssim que comunica per carretera dues poblacions i dos estats: Bossòst (Espanya) i Bagnères-de-Luchon (França)!


Precisament l'any abans, el 2022, vam pujar pel Portilhon en cotxe i a meitat de port vam fer dues aturades: una a l'Ermita de Sant Antoni (imatge superior) i l'altre al Mirador de Bossòst (imatge inferior) on hi ha una estàtua en honor als ciclistes espanyols campions del Tour de França!





I finalment tanquem aquesta magnífica jornada dinant en un bon restaurant: Olla Aranesa de primer, després Xurrasco i per postres un clàssic la Crema Catalana! 





No hay comentarios: